Doamna doctor, copilul are imunitatea scăzută, tot timpul este bolnav.
Cum îl duc 3 zile la grădiniță, stăm 2 săptămâni acasă. Vă sună cunoscută această expresie? Dacă răspunsul dumneavoastră este DA, urmăriți acest video, vă va ajuta să înțelegeți mai bine fenomenul colectivitate și ce aveți de făcut.
Mă numesc Cristina Zaica, sunt medic specialist pediatru, specializată și în oncologie și hematologie pediatrică și doresc să ne îndreptăm atenția spre câteva aspecte legate de imunitatea scăzută pe care deseori o bănuiți la copilașii voștri, de ce sunt așa vulnerabili la boli și ce putem face pentru a-i ajuta să fie mai sănătoși.
Copiii mici au un sistem imunitar imatur, care învață să se lupte cu germenii pe măsură ce se expun la ei. Expunerea la diferiți agenți patogeni este o parte normală și necesară a procesului de întărire sau stimulare a imunității.
Caracteristic copiilor este:
Ce puteți face dvs. ca părinți?
Suntem o echipă părinte – medic, și fiecare își aduce aportul semnificativ în acest proces.
Atenție la igienă – spălarea frecventă a mânuțelor este una dintre cele mai eficiente metode de a preveni răspândirea germenilor. Trebuie să atrag aici atenția asupra abuzului de dezinfectante: spălăm cu apă și săpun mânuțele, doar excepțional cu șervețele umede sau soluții dezinfectante.
Somnul adecvat și alimentația sănătoasă au un rol esențial. Copiii care dorm suficient și consumă alimente bogate în nutrienți, cum ar fi fructele și legumele, au un sistem imunitar mai puternic.
Vaccinurile joacă un rol esențial în prevenirea bolilor grave. Un copil vaccinat este mai protejat împotriva unor infecții care pot avea complicații severe.
Evitarea poluanților și petrecerea timpului în aer liber pot ajuta la sănătatea respiratorie. Scoateți copilașul la aer și când e răcit, mai ales dacă se simte bine, e vioi, nu are febră sau nu e moleșit. Aerul nu îl îmbolnăvește mai tare.
În timpul epidemiilor sezoniere (de exemplu, gripă), poate fi util să limitați expunerea copilului în medii aglomerate.
Pentru copilașii cunoscuți cu sensibilitate alergică, se recomandă evitarea pe cât posibil a expunerii la alergenii cunoscuți. Păstrăm astfel mucoasa respiratorie cu o barieră eficientă de apărare, și implicit capacitatea de a stopa multe infecții la nivelul porții de intrare.
Este normal ca un copil să se îmbolnăvească de 8-10 ori/an în perioada micii copilării. Frecvența scade cu înaintarea în vârstă.
Consultați medicul pediatru dacă bolile par neobișnuit de severe sau de persistente. Acesta vă va îndruma în mod specific, personalizând tratamentul pentru copilașul dumneavoastră.
Medicul este în măsură să vă dea informațiile referitoare la subiectul “imunitate scăzută” și să vă îndrume corespunzător.
Autor: Dr. Cristina Zaica, medic specialist hematologie pediatrică – Kid Klinik Timișoara