Epistaxisul anterior (sângerările nazale) la copii

Epistaxisul anterior sangerările nazale la copii - Dr. Cristina Zaica - medic specialist pediatru - Kid Klinik Pediatrie Timisoara - coperta

Distribuie articolul:

Ce faci când copilașului tău îi curge sânge din nas? Cum procedezi când apare epistaxisul anterior?

Epistaxisul anterior este termenul medical pentru sângerarea nazală care apare din partea din față a nasului. Este cea mai frecventă formă de sângerare nazală și, deși de obicei nu este gravă, poate fi destul de înspăimântătoare și inconfortabilă.

De ce sângerări nazale sau epistaxisul anterior?

Pentru că este una dintre cele mai frecvente urgențe minore și deseori îi sperie pe părinți.

Astăzi, vom explora ce cauzează sângerările nazale anterioare, cum pot fi gestionate eficient acasă și când trebuie să cerem ajutor medical.

 

Aș enumera 3 aspecte la care trebuie să fiți atenți: frecvența sângerărilor nazale, cantitatea de sânge cuantificată prin timpul de sângerare și cauza generatoare.

De ce se produce epistaxisul (sângerările nazale anterioare) la copii?

Atunci când vasele de sânge mici din zona anterioară a nasului, cunoscută sub numele de plexul Kiesselbach, se sparg sau se lezează, sângele proaspăt se exteriorizează. Aceste vase sunt foarte fragile și aproape de suprafața mucoasei nazale, ceea ce le face susceptibile la rupturi din mai multe motive:

  • scărpinatul în nas,
  • suflatul puternic,
  • loviturile,
  • răcelile, infecțiile locale bacteriene, reactivitatea alergică sau sinuzitele
  • expunerea la aer uscat sau la spray-uri nazale decongestionante,
  • expunerea la poluanți – inclusiv fumul de țigară
  • tulburări de coagulare
  • hipertensiunea arterială, rar întâlnită la copil.

În general, frecvența epistaxisului se corelează fidel cu cauza declanșatoare – o frecvență scăzută apare în cazul traumelor locale ocazionale (scărpinat, suflat, lovituri), pe când o mucoasă nazală iritată de alergeni sau agenți patogeni (virusuri sau bacterii) va sângera frecvent până la vindecare.

Este importantă cauza declanșatoare pentru conduita terapeutică ulterioară. Pentru că stoparea unui epistaxis nu poate garanta că nu va mai avea loc și următorul.

Când să ne îngrijorăm legat de sângerările nazale la copii?

Pierderea majoră de sânge apare dacă timp de 20 de minute nu se reușește oprirea sângerării. Este deci momentul să vă prezentați într-un serviciu ORL sau de urgență.

 

În mod normal, un epistaxis ușor se oprește în 3-5 minute prin intervenția factorilor de coagulare și acțiune promptă de prim ajutor – capul ușor aplecat în față și aplicare cu presiune a unei comprese reci la baza septului nazal pentru 10-15 minute.

De ce e important acest simptom?

Pentru că dacă vorbim despre epistaxisul recurent sau repetat, ne gândim cel mai probabil la o patologie a mucoasei nazale, cel mai frecvent întâlnită fiind mucoasa atopică sau mucoasa afectată de alergeni. Pe locul 2 ca frecvență ar fi infecțiile virale recurente și persistența unor infecții bacteriene localizate la acest nivel.

 

Leziunea mucoasei îngrijorează prin fragilitatea ei. Aceasta e o mucoasă edemațiată sau umflată, cu incapacitatea de apărare imunologică locală. Astfel, orice agent patogen (virus sau bacterie) reușește să pătrundă dincolo de ea generând boala. Virozele, deci, nu vor mai fi oprite la nivelul porții de intrare pentru că funcția de barieră a mucoasei nazale e distrusă. Urmează deci spray-uri sau soluții nazale, se fragilizează astfel și mai mult mucoasa nazală și iată-ne în fața unui cerc vicios din care ieșim destul de greu.

La modul practic, ce e de făcut cu privire la sângerările nazale la copii?

Răspunsul e simplu: prezentați-vă la medicul pediatru ori de câte ori există recurență a acestui simptom. Medicul e în măsură să identifice cauza generatoare și să vă sfătuiască în conduita terapeutică potrivită.

Nu neglijați semnele pe care copilașul dvs. le manifestă, doar pentru că nu apar zilnic sau foarte frecvent. O plantă a cărei frunze se îngălbenesc suferă dintr-o anumită cauză. Nimeni dintre noi nu vopsește în verde frunza îngălbenită, ci întotdeauna căutăm cauza generatoare încercând să o rezolvăm.

 

De ce pentru sănătatea copilașului tău ai acționa acoperind efectele și nu tratând cauzele?

Autor: Dr. Cristina Zaica, medic specialist hematologie pediatricăKid Klinik Timișoara

Distribuie articolul:

Abonați-vă la articolele Kid Klinik

Pentru a fi la curent cu noile materiale, completați câmpurile de mai jos:

Contact

0770 845 834
0729 895 700

Program

L-V: 9:00-14:00 & 16:00-19:00
S-D: Programări&Urgențe